
Tankerde Kargo Pompası Çalıştırma ve Operasyonları
ÇALIŞTIRMA VE POMPA OPERASYONU
Kargo Pompayı Çalısıtrma :
Kargo pompayı her çalıştırmadan önce şunlar kontrol edilmeli. Mekanik siğiller arasındaki pompa koferinde yağ veya Kargo Kalıntısı olmamalıdır. Hava/nitrojen ile pörç edilip süprüntüyü gözlemleyerek anlaşılır Gövdedeki gözetleme camından yağlama yağı seviyesi kontrol edilmeli. (Görülmeli)ü Tahliye valfi çok az açılmalı (genellikle kapalı).Kargo pompa çalıştığında istenilen çalışma basıncına ulaşana kadar tahliye valfi ayarlanarak açılmalıdır.
Kargo pompayı stop etme :
Tank hemen hemen boşken Emişi ve sabit çalışma basıncını koruyarak tahliye valfini kapatın Eğer pompa hızı ayarlanabiliyorsa, hız % 60-80 düşürülmelidir Kargo pompasını stop et. Süzdürme kuyusundaki malı minimuma düşürmek için pompayı kısa bir süre çalıştırıp süzdürme valfini açın. Hava/Nitrojen ile pörç ederek süprüntüyü gözleyin.
NOT : Tahliyeden sonra tank boş iken pompanın 1 dakikadan fazla çalışması uygun değildir, eğer kargo pompası düşük yağ basıncı ile uzun süre çalışırsa mekanik siğildeki aşınma artar. Pompa tamamen kuru çalıştığında mekanik siğiller hızla aşınır.
Pörç etme nedir? Kargo pompası pörç etme
Şaft siğil sistemi koferdamı her iki yanından alt ve üst mekanik siğillerden oluşur. Üst siğil çalışan şafttan yağ sızıntısına karsı yağ dolum borusuna yerleştirilmiştir. Alt siğil impellerin arka kısmına kargo sızıntısına karsı yerlestırılmıstır. Koferdama iki boru bağlantısı vardır. Hava/ Nitrojen ile pörç yaparak, alt siğil (kargo tarafı) veya ust tarafı ( yağlama yağı tarafı) dekı sızıntı görülebilir. Koferın tıkanmaması , birbirine uyumsuz kargoları karıştırmaması koferdama sızıntı olmaması için pörç yapılarak siğil sistemin kondisyonunu takip etmek önemlidir.
NOT
Pörç prosedurunu uygularken pörç çıkış valfınden gelecek supruntuye maruz kalmamak ıcın tedbirli olunmalıdır.
OPERASYON PRENSIPLERİ
Operasyon prensibi (Kargo pompası çalışmaz iken) aşağıdaki prosedür örneklerle açıklanmıştır ;1. Hava / Nitrojen hortumunu pörç girişine bağla ve valfını aç ( pos.1 Max 7 bar )2. Çıkış valfını yavaşça aç.(pos 2) egzoz kafesinden havayı kontrol et3. Çıkış valfını kapat ( pos 2) ve egzoz kafesindeki dreyn valfını aç,4. Eğer sızıntı gözleniyorsa tekrar pörç et. Egzoz kafesinde hiçbir kalıntı kalmayıncaya kadar 2-3 uygula5. Dreyn valfini kapat (pos 3) ve hava/nitrojen hortumunu sök.6. Sızıntının cinsini ve miktarını ölç.7. Pörç raporunu düzenleyelim
PÖRÇ NEDİR? PERİYODLARI VE PÖRÇ SONUÇLARINI KAYDETMEK
1. YÜKLEMEDE
1.1 – Hemen yüklemeden önce ,
2. SEYİRDE
2.1 – Yüklemeden 1-2 gün sonra
2.2 – Eğer birinci basamakta sızıntı yoksa, her 15 günde bir
2.3 – Eğer birinci basamakta sızıntı varsa, veya seyirden sonra, her 24 saatte bir pörç ediniz.
3. TAHLİYEDE
3.1 – Hemen Tahliye Öncesi
3.2 – Hemen tahliye sonrası
Yukarıda tespit edildiği gibi pörç operasyon sonuçları çizim no 49505-00E pörç raporuna doldurulur. Bu rapor hem şirkete hem de Harworthy KSE SWANEHOJ A/S e kayıt edilmesi için verilir. Kargo Pompaların pörç edilmesi ve yapılacak işlemlerden gemi personeli öncelikli olarak sorumludur. Herhangi bir tereddüt halinde Harworthy KSE SWANEHOJ A/S ile daha fazla bilgi ve tavsiye için kontak kurunuz.
PÖRÇ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Kargo Pompası koferine kargo sızıntısı , mekanik şaft siğilinden , pompa keysinden , kartuşundan ve pörç borusu / pompa keysinden olabilir. Pompa koferine yağlama yağı sızıntısı , mekanik şaft siğilinden ve kartuşun/pompa keysindeki siğillerinden olabilir. Pompa koferine mekanik şaft siğillerinden kargo veya yağlama yağı sızıntısı, 5 ml/H (0,12 L/gün) operasyon esnasında normaldir. Eğer sızıntı değeri yukarıda bahsedilen kabul edilebilir miktara göre artıyorsa pompa daha sık pörç edilmeli ve mümkün olduğunca çabuk sızıntının sebebi araştırılmalıdır. Eğer yukarıda bahsedilen kabul edilebilir sızıntı artıyorsa pörç işlemini kuvvetlendirin bu şekilde sızıntının önüne geçemezseniz Kargo pompası operasyonunu durdurun
ÖZEL TİP KARGOLARI ELLEÇLERKEN ALINACAK ÖNLEMLER
Bazı kargoları yüklerken ,koferdamı, siğillerin ömrünü arttırıp kargo blokunu önleyici sıvılar kullanmak avantajlı olacaktır. Bakınız aşağıdaki liste ;
ASİT YÜKÜ
Sızıntıdan sonra tüm kalıntıyı atabilmek için,tahliye sırasında veya sonunda pörç prosedürünü uygulamak kaydıyla, pörç girişinden hortum bağlantısı ile pompa koferine tatlı su sirkülasyonu yaptırılır.Tahliye tamamlandıktan sonra hava/nitrojen ile pörç ediniz.
POLİMERİZE KARGOLAR
Pompa koferini 1-2 lt DOP ( Di-octyl phthalate ) ile kofer blokunu önlemek için doldurunuz . Tahliye tamamlandıktan sonra koferdamı hava/nitrojen ile pörç ediniz.
KRİSTALİZE KARGOLAR
Koferdamı 1-2 lt tatlı su ıle doldurun , tahliye tamamlandıktan sonra, koferdamı hava/nitrojen ile pörç ediniz.
FENOL, KOSTİK V.B.
Tıkanmayı önlemek için pörç girişinde hortum bağlantısı ile koferdam da sıcak su sirkülasyonu yapın , tahliye tamamlandıktan koferdamı sonra hava/nitrojen ile pörç ediniz.
ISITMALI PETROL ÜRÜNLERİ ( FUELOIL, CRUDE OIL )
Eğer sızıntı görülürse koferin tıkanmaması için white sprit veya dizel oil ile koferdamı 1-2 lt doldurun. Tahliye tamamlandıktan koferdamı sonra hava/nitrojen ile pörç ediniz.
TANKLAR, BORU DEVRELERİ V.B. PIKLING/PASSIVATING
Özellikle mekanik siğile bağlı ağır korozyonlarda kargo pompaları ile kimyasal solüsyonların pıklıng/pasifize işlemi için sirküle edilmesi genel olarak SWANEHOJ tarafından tavsiye edilmez. Kör flenç veya muadili ile pompayı kimyasal sıvı girişinden koruması tavsiye edilir. Mamafih kargo pompalar kimyasal solüsyon sirkülasyonu için kullanılacaksa aşağıdaki sıralamaya dikkat edilmeli (uyulmalı )ü koferdamı tatlı su ile durdurun ve pompa stop ettikten sonra pörç edin kargo pompaları 2-3 saatten fazla yüksek sıcaklıkta çalıştırmayın. Operasyondan sonra pörç girişinden pörç devresini ve koferdamı tatlı suyla flaş edin. Pikling/pasifize işlemini su ile yıkama takıp etmelidir Son olarak hava/nitrojenle pörç ediniz.
KARGO POMPASI SÜZDÜRME SİSTEMİ
Süzdürme sistemi (eğer monte edilmiş ise) aşağıdaki ara elemanları ihtiva eder,1- Kargo Pompası kafasından gelen süzdürme borusundan pompa gövdesindeki süzdürme tahliye flenci. Güvertedeki bağlantı için bakınız sayfa 16 daki çizim2- Hava veya nitrojen takviyesi için kargo pompa gövdesi üzerinde bağlantı
ÇALIŞTIRMA PRENSİPLERİ
Tahliye valfı kapalı, kargo pompa muayyen hızda çalışırken, hava veya nitrojen tahliye gövdesinden pompa ve boru sistemine verilerek devredeki ve pompadaki kalıntı tahliye edilebilir. Impeller bu anda sıvı bariyer gibi çalışır.ü Başlangıç için tavsiye edilen hız 3000 rpm dir. Optimal hız her gemideki tecrübeye dayandırılmalıdır ki sonuç tahliye çıkışına, malın gravite ve viskozitesine bağlıdır.
Ana kural süzdürmeyi daima mümkün olan en küçük pompa çıkışına yapın.
OPERASYON
Boş tankta pompa stop ettikten sonra tank tabanındaki ve alabandadaki kargo ağır ağır kuyuya süzülecektir. Gerekli ise kuyudaki kalıntıyı minimuma indirgemek için kısa bir süre süzdürme valfinden tahliye yapmak üzere pompa kısa bir sure çalıştırılabilir. Tahliye tamamlandıktan sonra, tahliye devresini süzdürme prosedürü uygulanır.
Sayfa 16 da gösterilen şemaya bakınız. Valf no : 1 kapalı Valf no : 2 kapalı Valf no : 3 kapalı Valf no : 4 kapalı Valf no : 5 hava / nitrojen bağlantısı Valf no : 6 kapalı Valf no : 7 kapalı Valf no : 8 acık Valf no : 9 kapalı5 nolu valfın açılması ile tahliye borusunda basınç oluşur. Boru devresindeki kargo, pompa tarafından preslenerek, no.8 süzdürme valfine doğru tahliye olacaktır.Tahliye borusu süzdürüldükten sonra kargo pompa ve tankın süzdürülmesi için aşağıdaki prosedür uygulanır. Valf no : 1 kapalı Valf no : 2 kapalı Valf no : 3 kapalı Valf no : 4 hava / nitrojen bağlantısı Valf no : 5 kapalı Valf no : 6 açık Valf no : 7 kapalı Valf no : 8 kapalı Valf no : 9 kapalı Kargo pompa çalıştırılır valf no 4 yavaşça acılır. Orta borudaki kargo, tahliye borusundaki süzdürme borusuna doğru preslenir. Süzdürme basıncı sıfıra gelmeden pompa stop edilmelidir. NOT : Süzdürmeden sonra boş tankta kargo pompaların 1 dk fazla çalıştırılması tavsiye edilmez. Eğer tank içinde hala kargo kaldıysa, kargo pompayı tekrar çalıştırıp yukarıdaki prosedürü tekrar etmek yeterli olacaktır. Şimdi tahliye borusu daha evvelce tarif edildiği gibi tahliye edilebilir. Hava/nitrojen basıncı : 1-2 barın üzerinde süzdürme borusuna takviye edilen basınç Hava/nitrojen tüketimi : Pompa büyüklüğüne, boru dizaynına ve kargo karekteristiğine bağlıdır.
TANK TEMİZLİĞİ
- Tank yıkama pompasını çalıştırın, ve tanka yıkama suyu tedarik edin.
- Tahliye valfını hemen hemen kapalı yaklaşık %2-5 acık olarak ayarlayın.
- Kuyudaki yıkama suyu seviyesi ve kargo pompa kafasının yeterli miktarda sıvı içinde olduğunda kargo pompayı çalıştırın
- Kargo pompaya uygun miktarda ve kapasitede yıkama suyu takviyesi sağlanırsa pompa hızı artırılıp tahliye valfi ayarlanarak açılabilir.
- Dengeli ve etkili operasyon için pompa tahliye basıncının 0.5 bar ve üzerinde olması sağlanmalıdır. STOP
- Tank yıkama pompası stop edildiğinde kuyu boşalır boşalmaz pompa stop edilmelidir.
- Süzdürme prosedüründe tarif edildiği gibi pompayı süzdürün
NOT : Tank yıkarken pompayı doğru şekilde kısmak (boğmak) önemlidir. Doğru bir şekilde pompayı kısarken By-Pass (düzenleyici) sistemi kullanınız. Eğer By-Pass devresi kurulmamış ise tahliye valfi kullanılmalıdır. Kargo pompa ile karşılaştırılırsa, yıkama pompası normal olarak çok daha küçük kapasiteye sahiptir, bunun anlamı tahliye valfı sadece %2-5 açık olmalıdır. Tahliye valfı doğru bir şekilde açılmayı gerektirir.
DENETİM
Her çalıştırma ve stopta aşağıdakiler gözlenmelidir. Koferdamın pörç edildiği. Gövdedeki gözetleme camından yağlama yağı seviyesi kontrol edilmeli. Gövdedeki olası yağ sızıntısı gözlenmeli Operasyon esnasında aşağıdakiler görsel olarak gözlenmelidir. Anormal titreşim. Olası kargo sızıntısı.
YAĞLAMA
Elektrik motor yatakları üretici tarafından tavsiye edilen gres tipi yağ ile yine üretici talimatlarına bağlı olarak uygun periyotlarda yağlanmalıdır. Pompa kafasındaki küresel yataklar ve şafttaki rehber yataklar aşağıda tavsiye edilen yağlama yağları ile yağlanmalıdır:
NOT :İlk yağ değişimi 1000 saatlik çalışma veya yerleştirildikten 6 ay sonra yapılması tavsiye edilir. Sonraki değişimler her 2000 saat çalışma veya max.24 ayda bir yapılmalıdır.
YÜKSEK SEDİMENT , TOZ , SAF OLMAYAN SIVILARIN BASILMASI
Fosforik asit, ham petrol, tozlu veya sediment konsantrasyonu yüksek malları basarken aşağıdakilere dikkat edilmelidir.1) Pompanın sediment birlikte kuru çalışması kargo tarafındaki mekanik siğil ve aşınma halkasının ömrünü önemli ölçüde düşüreceği için tank boşaldığında pompa Max 10sn içinde stop edılmelidir.2) Tank tabanındaki sedimantasyondan kaçınmak için sirkülasyon nozulunun optimum saykıl veya buna benzer bir işlem yapması önemlidir.3) Tank tabanındaki sedimantasyon yaygınlaşmış ise pompa çalıştığında kargo tarafındaki mekanik siğil ve aşınma halkasının ömrünü düşürecektir.4) Tank yıkaması sırasında sedimantasyon tank tabanından kaybolur ve suyla karışır öyle ki kargo tarafındaki mekanik siğil ve aşınma halkası üzerindeki yıpranma sedimentli bir sıvıyı basmakla aynı olur.5) Tank yıkamasında tank boşalınca pompa stop edılmelıdır. Bakınız 16) Pompanın ilk stop’undan sonra tekrar tekrar çalıştırılmaması önemlidir ki pompanın kuru çalışması ihtimalini arttırır.7) Genel olarak 2. noktadaki sakıncayı bertaraf etmek için sedimentasyon konsantrasyonu mümkün olduğu kadar aza indirgenmelidir.8) Yukarıda bahsi edilen pompadaki sedimentasyona bağlı yıpranmalar garanti kapsamı dışındadır.